Yaşar Kemal’den Hasankeyf'e destek

Yazar Yaşar Kemal, Hasankeyf’in de içinde bulunduğu Dicle Vadisi’nin UNESCO Dünya Miras Alanı olarak ilan edilmesini talep eden uluslararası imza kampanyasına destek verdi

Doğa Derneği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, söz konusu imza kampanyasına Tarkan, Orhan Gencebay ve Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’tan sonra bir destek de Yaşar Kemal’den geldi.

Dilekçeyi imzalayan Yaşar Kemal yaptığı açıklamada, doğasını, tarihini ve kültürünü yok eden toplumların ayakta kalamayacağına dikkat çekerek, doğayı yok etmenin, suçların en büyüğü olduğunu, hiçbir şekilde bağışlanamayacağını vurguladı.
Doğanın yok olduğu gün, insanlığın da yok olacağını ifade eden Kemal, bir zamanlar ekonomik kalkınmanın “olmazsa olmaz”ı sanılan ve bilinçsizce yapılan barajların doğayı yok eden nedenlerin başını çektiğini savundu.

Yaşar Kemal, barajların doğayı yok etmekle kalmadığını, toprağın tuzlanması, çölleşme, hastalıkların artması gibi tahribatların yanı sıra kültürü ve verimli tarım arazilerini de yok ettiğini belirterek, barajların, dünyanın en verimli tarım arazileri olan nehir yataklarını yok ettiğini kaydetti. Tarihi mirasın, tüm dünyaya bırakılan bir miras olduğunu vurgulayan Kemal, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Doğasını ve tarihini yok eden bir toplumun gelecekte ayakta kalması mümkün değildir. Hasankeyf’te doğayla tarih birbirinden ayrılamaz biçimde iç içedir. Bu bütünlüğüyle bugüne ulaşmış Hasankeyf’in zenginliğini kurtarma kazılarıyla, hele hele uygulaması imkânsız olan başka yere taşıma önerileri ile yok etmek dünyanın mirasını yok etmektir. Hasankeyf için Doğa Derneği’nin başlattığı kampanyayı da sonuna kadar savunacağım. Hasankeyf bir dünya mirasıdır ve UNESCO Dünya Miras Alanı olarak ilan edilmelidir.”

Milliyet gazetesi,
17.6.2009