Hayankeyf'e Son Nokta
Hasankeyf’e kazma


Turan YILMAZ / ANKARA

Dünya mirası antik Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nın temelini bugün Başbakan Erdoğan atacak.

Erdoğan, 1 milyar 250 milyon dolara mal olacak barajın 6 yılda tamamlanacağını ancak bu sırada Hasankeyf’in taşınacağını söyledi. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ise kentin bir kez su altında kalırsa kurtarılmasının mümkün olmayacağını vurguluyor.

12 bin yıllık antik kent Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nın temeli bugün Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından atılıyor. Erdoğan, temel atma töreni için Mardin’in Ilısu Köyü’ne giderken, projeye tepki gösteren Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi üyeleri ile çevreciler de protesto gösterilerine hazırlanıyor. Erdoğan, yükselen protestolara, "Biz bölgenin refahı için çabalarken, bazıları da baraj aleyhine gösteriler yapıyor" tepkisini gösterdi. Erdoğan, İKÖ zirvesi için gittiği Malezya’dan dönerken uçakta, baraj bitene kadar Hasankeyf’in taşınacağını, 6 yıl sürecek bu projenin 1 milyar 250 milyon dolara mal olacağını söyledi.

4’ÜNCÜ BÜYÜK BARAJ

DSİ tarafından çalışmaları 52 yıl önce başlatılan Suriye sınırına 45 kilometre mesafedeki bu proje tamamlandığında, gövde hacmiyle Türkiye’nin en büyük ikinci, kurulu gücüyle de 4’üncü büyük barajı olacak. 2013 yılında tamamlanması öngörülen baraj, yılda 3.8 milyar kwh elektrik üreterek ekonomiye yılda 300 milyon dolar katma değer sağlayıp, 120 bin hektar alanın sulanmasını sağlayacak Cizre Barajı’nın yapılmasına da olanak sağlayacak.

YÜZDE 80’İ ETKİLENMEYECEK

DSİ’ye göre, Hasankeyf’in yüzde 80’i, baraj suları altında kalmayacak. Yukarı Şehir’de bulunan onlarca mezar, türbe, höyük, eski kalıntılar ve 4 bin 200 mağara ev baraj gölünden etkilenmeyecek. Bölge, ’Arkeolojik Park ve Açık Hava Müzesi’ olarak düzenlenecek. Baraj gölünden etkilenen Aşağı Şehir ve Karşı Şehir Alanı’daki El Rızk Camii, Koç Camii, Sultan Süleyman Camii, Kızlar Camii, Küçük Cami, Zeynel Bey Türbesi, İmam Abdullah Zaviyesi, Artuklu Köprüsü gibi kültürel varlıklar ise Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na taşınacak.

BİR DAHA KURTARILAMAZ

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ise kentin bir kez sular altında kalması halinde bir daha kurtarılmasının mümkün olamayacağını savunuyor. Girişim, su düzeyinin alçalıp yükselmesinin, kaya oluşumundaki karbonat kırıntıları ile çimentoyu kolayca çözeceğini bildirdi. Hasankeyf ve barajdan etkilenecek diğer 208 Sit alanı hakkında alınmış herhangi bir tescil kaldırma kararı ve inşaat izni bulunmadığına dikkat çeken Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, konunun UNESCO, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve Avrupa Tarihi Miras Koruma Örgütleri Federasyonu’nun gündemine taşınacağını açıkladı.

5 Ağustos 2006
Hürriyet gazetesi