Batman fotoğraf sergimiz…

Batmanlı bir grup fotoğraf sanatçısı dostumla ortak fotoğraf sergimiz 17 mayıs 2010 pazartesi günü,  Batman'da Yılmaz Güney Sinema Salonu'nda törenle açıldı.  Serginin açılışını Batman Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Gülistan Akel yaptı.

Hasankeyf'ten 15 fotoğrafımla, Batman Fotoğraf grubunun da 13 fotoğrafla katıldığı serginin açılış töreninde, Batman Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Gülistan Akel, BDP İl Yöneticileri, Batman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sayın Şemsettin Gülmüş, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Başkanı Değerli Dostum Recep Kavuş, Batman-Siirt Mali Müşavirler Odası Başkanı Sayın Mehmet Şah Ayaz, Batman-Siirt-Muş Bölge Eczacılar Odası Başkanı Sayın Mehmet Emin Beyaz, Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Sevgili Arkadaşım Emin Bulut, Batman Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Sevgili Barış Eviz ile çok sayıda davetli hazır bulundu.

Serginin açılış töreninde BAT-DER Hunerzade Arbane grubu, Kürtçe parçalardan oluşan bir konser verdi.

Hasankeyf fotoğraflarımı çok beğendiğini ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Gülistan Akel, “Hasankeyf ilgimden ve bu tarihi ilçenin tanıtımına katkılarımdan dolayı kutladı ve fotoğraflarımı, Batman’ın tanıtımı ile ilgili yayınlarda kullanabileceklerini” söylediler.

Batman’da olmaktan ve bu kentte, Batman Kültür ve Sanat Derneği (BART)'nden çok değerli 4 dotumla bir sergi açmış olmaktan büyük mutluluk ve gurur duydum. Serginin açılışında bulunarak bizi onurlandıranlara, çok değer verdiğim Batman halkına ve beni Batman’a davet eden başta Batman Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Sevgili arkadaşım Emin Bulut ile diğer tüm dost ve arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Sergimizden fotoğrafları
izlemek için tıklayınız



Sergimizle ilgili olarak değerli dostum Nihat Ekinci'nin, Batman Çağdaş gazetesindeki köşesinde yer alan yazı... İlgisinden dolayı kendisine gazetesine teşekkür ediyorum...

Bir sergi ve Mehmet Masum SÜER


Nihat   Ekinci
nihat.ekinci@hotmail.com

Bart aracılığı ile düzenlenen Halkıs dağı tırmanışında tanıştık kendisiyle. İçinden gelen bir sevgi ve bağlılıkla Hasankeyf´imize ve bizlere gönül bağı ile bağlanmıştı. O bizi biz onu sevdik. İlimizde Bart bile birlikte bir de sergi açtı. Sizlerinde tanımanızı istedik. İşte kendi anlatımı ile bir fotoğraf sanatçısı ve gönül dostumuz; Mehmet Masum SÜER (http://www.hasankeyf.itgo.com)

“Hasankeyf´e ilgim 1990´lı yılların başlarında başladı. İnternet teknolojisinin gelişimiyle birlikte 1996 yılında http://www.hasankeyf.itgo.com adresi adında, Hasankeyf´i tanıtıcı ve Ilısu Barajı´nın yapımına karşı kampanya ve etkinliklere destek vermek amacıyla bir siteyi oluşturdum. Bu site aynı zamanda internette ilk Hasankeyf sitesi oldu. Bu sitem, tam 562 haftadan beri aralıksız yayınını sürdürüyor. Bölgemizde şiddetin yoğun yaşandığı bir dönemde bazı çevreler, bu girişimimi ´Bu da nereden çıktı?´ dercesine tuhaf karşıladılar. Ancak şimdi hak veriyorlar.  

Sitemde,  Hasankeyf´in eski ve yeni fotoğraflarına yer veriyorum. Ayrıca ilçedeki tarihi yapı ve değerler tanıtılıyor. İlçeyi ziyaret etmeyi düşünen yerli ve yabancı turistler için rehberlik bilgileri yer alıyor. Siteminin bence en önemli özelliği, Hasankeyf´teki gelişmelerle ilgili olarak bir arşiv oluşturmasıdır. ´Hasankeyf´le ilgili olarak yazılanlar ve söylenenler bölümünde´ çok değişik dünya görüşlerine sahip yazarların Hasankeyf´le ilgili olarak yazdıkları çok sayıda yazı var. Ayrıca haber ve araştırmalar da yer alıyor…

Sitem, bu konuda araştırma yapan medya ve akademik çevreler için önemli bir kaynak… Türkiye´den ve dünyanın hemen tüm ülkelerinden üniversite, akademi ve medya kuruluşlarından her gün çok sayıda kişi ziyaret etmekte. Zaman zaman benimle direkt ilişkiye girerek fotoğraf ve bilgi istemektedirler.

Fotoğraf öyküme gelince; 1976 yılında başlayan gazetecilik (muhabirlik) yaşamımda fotoğraf makinesinin önemli bir yeri oldu. O yıllarda yoğun haber temposu içinde sanatsal ve belgesel anlamda fotoğraf çalışmaya pek fırsat olmadı. Zaten fırsat da olsa 1980´lı yıllardan sonra bu anlamda çalışacak ne moral ne de ortam vardı! Makineyi gören polis ve askerler, silah görmüşçesine çılgına dönüyordu. Vatandaşa yöneltsek makineyi, “Çekme!  Neden çekiyorsun! Polis misin? Yoksa Türk basınından mı!” şeklindeki öfke dolu sözlerle karşı karşıya kalıyorduk… Aslında bu anlamda da bölge kayıpları yaşadı. Kültürel yaşamın doğal akışı izlenemedi ve belgelenemedi. Örneğin giyim-kuşamdaki değişiklikler ve veya kentsel değişimler gibi.

Yıllarca analog makinelerle çekim yapmıştım. Beş yıl kadar önce dijital makinelerle yeniden fotoğraf çekmeye başladım.. Tarihi yapı ve kültürel değerler üzerinde yoğunlaştım. Şu anda ağırlığım Hasankeyf ve Diyarbakır merkezlerinde. Çektiğim obje, tarihi veya kültürel bir yapı veya bir değer de olsa estetize ederek sunmayı seviyorum.  Tabii ki orijinalliğini bozmadan. 

Belgesel fotoğrafçılık yapıyorum. Çevreme, tarihime ve kültürüme sorumluluğumun bilinciyle bu işi yapıyorum. Kültürel yaşam akışını, gelecek nesillere aktarma anlamında belgelemek gerekir. Buna inanıyorum. Bu inançla çalışıyorum..

Geçen yıl, GAP Belediyeler Birliği ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi´nin birlikte yürüttükleri ve iki yıl kadar süren bir proje sonucunda “Doğu ve Güneydoğu´ya Farklı Bir Bakış” adlı 700 sayfalık bir gezi rehberi yayınlandı. Türkçe ve İngilizce dillerinde ayrı ayrı.. Bu kitabın kapağında ve içinde, Hasankeyf ve Diyarbakır bölümlerinde 40 kadar fotoğrafım yer aldı. Direktörlüğünü İngiltere Kent Üniversitesi´nden değerli dostum Kameel Ahmady´nin yaptığı projeye fotoğraf çekimlerimle katıldım.. Kitabın tanıtım resepsiyonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Baydemir, bu çalışmalarımdan dolayı beni bir plaketle ödüllendirdi… ´Ödüllendirme´ diyorum, gerçekten bu çalışma ve sonunda aldığım plaket, benim için fotoğrafçılık yaşantımın en büyük ödülü oldu…

Geçenlerde, Silopi Kültür ve Sanat Festivali´nde yaşadıklarım ise en kötü ve üzücüsü oldu.. Diyarbakır´dan yola çıkarak gittiğim ilçede amacım festivali izlemek ve özellikle artık yavaş yavaş kullanımdan kalkan Botan kadın ve erkek giyimlerini etkinlikler içinde belgelemekti.. Büyük bir heyecanla gittiğim ilçede maalesef hala bir anlam veremediğim bir yaklaşımla, tanınmama ve amacım bilinmesine karşılık fotoğraf çekmeme izin verilmedi. Bu gün de hiç unutamayacağım ve beni derinden etkileyen, en kötü günlerim arasında yer aldı.. On binlerce kişinin katıldığı bir festivalde sadece bir fotoğraf makinesi ve bir kamera çekim yaptı!..

Benim için özel bir yeri olan Batman´da, sevdiğim fotoğrafçı dostlarımla bir sergiye katılmış olmaktan büyük mutluluk duydum. Sergide emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Saygıdeğer Batman halkına selam ve saygılarımı gönderiyorum…”

21 mayıs 2010
Batman Çağdaş gazetesi