''Hasankeyf'te tek bir eser
su altında kalmayacak''


MARDİN- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hasankeyf'te, tarihsel ve arkeolojik değeri olan tek bir eserin su altında kalmayacağını söyledi.

Adıyaman'dan helikopterle Mardin merkeze bağlı Dara köyüne gelen Günay, buradaki mağara ve sarnıcı gezdi.

Günay, gezisi sırasında yaptığı açıklamada, turizmi, deniz, kum ve güneş anlayışından kültür ve sağlık turizmi alanlarına kaydırmayı düşündüklerini kaydetti.

Mardin'in bu açıdan kendileri için çok özelliği olan bir kent olduğunu ifade eden Günay, ''Mardin'de bu konuda sürdürülen çalışmalar var, bunları hızlandırmayı düşünüyoruz. Mardin dünyaya rahatlıkla sunabileceğimiz özellikleri olan bir kent. Şimdi Dara'dayız, daha sonra Kasımiye Medresesi'ni gezeceğiz'' dedi.

Gazetecilerin Batman'ın Hasankeyf ilçesiyle ilgili sorularını cevaplandıran Bakan Günay, şunları söyledi:

''Türkiye'de hiçbir tarihi varlığın yok olmasını istemeyiz, ancak Türkiye'nin gelişimi için yapılacak başka işler de var. Barajlar da bu alanda ihmal edemeyeceğimiz bir gerçeklik. Kültür Bakanlığı ve DSİ tarafından Hasankeyf'te çok ciddi bir çalışma yapılıyor. Üst şehirdeki hiçbir yapıya dokunulmuyor. Su o seviyeye çıkmayacak. Aşağıdakilerin de tümünü aynen başka yerde kurmak üzere taşıyacağız. Baraj gövde kodu şu an bizim, DSİ ve diğer kurumlarla ortak konuşulan bir konu, ama düşürüleceğini zannetmiyorum. Hasankeyf'te tarihsel, arkeolojik değeri olan tek bir eser, taş, alan, su altında kalmayacak.'' Daha sonra Mardin Erdoba konutlarına geçen Günay, Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar'dan, Mardin'de yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

07 Ekim 2007 Pazar 15:00


Bakan Günay'a Göre
Hasankeyf Kurtarılacak

Dokuz bin yılllık antik kent Hasankeyf'i su altında altında bırakacak olan Ilısu Barajı için uluslararası şirketlere kredi teminatı sağlanmasına karşın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tarihsel ve arkeolojik değeri olan bütün eserlerin kurtarılacağını savundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2006 Ağustos'unda temeli atılan Ilısu Barajı'nın tarihi ve kültürel mirası su altında bırakacak olması, binlerce kişinin yöreden göç etmek zorunda kalması, uluslararası kamuoyunda da büyük tepkiyle karşılanıyor. Dicle Nehri üzerine yapılacak olan proje 50 yıldır tartışılırken dün Mardin'in tarihi açıdan büyük önem taşıyan Dara köyünde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hasankeyf'le ilgili açıklamalarda bulundu. Günay, gazetecilerin Hasankeyf'le ilgili soruları üzerine şunları söyledi:

"Türkiye'de hiçbir tarihi varlığın yok olmasını istemeyiz, ancak Türkiye'nin gelişimi için yapılacak başka işler de var. Barajlar da bu alanda ihmal edemeyeceğimiz bir gerçeklik. Kültür Bakanlığı ve DSİ tarafından Hasankeyf'te çok ciddi bir çalışma yapılıyor. Üst şehirdeki hiçbir yapıya dokunulmuyor. Su o seviyeye çıkmayacak. Aşağıdakilerin de tümünü aynen başka yerde kurmak üzere taşıyacağız. Baraj gövde kodu şu an bizim, DSİ ve diğer kurumlarla ortak konuşulan bir konu, ama düşürüleceğini zannetmiyorum. Hasankeyf'te tarihsel, arkeolojik değeri olan tek bir eser, taş, alan, su altında kalmayacak.''

Daha sonra Mardin Erdoba konutlarına geçen Günay, Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar 'dan, Mardin'de yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

08 Ekim 2007 Pazar
Cumhuriyet Gazetesi


Bakan Günay: Hasankeyf duyarlılığı
Diyarbakır’a da gösterilsin

Kültür ve Turizm Bakanı Günay: "Hasankeyf'e gösterilen duyarlılık Diyarbakır'ın barış kenti olması için de gösterilsin"
 

DİYARBAKIR-Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hasankeyf için sivil toplum kuruluşlarınca gösterilen hassasiyeti anladığını belirterek, aynı hassasiyetin Nemrut, Mardin'in oya gibi işlenmiş taş yapıları, Diyarbakır'ın barış kenti olması ve tanıtılması için de gösterilmesini istedi.
 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin turizmde kalkınması, kültür turizminden gelir elde etmesi için barışa ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Bakan Günay, kalkınma seferberliğinde halkın kendilerine yardımcı olmasına ihtiyaçları bulunduğunu belirtti.

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Diyarbakır'da katıldığı iftar yemeğinde bölgenin kültür ve turizmin potansiyelinin geliştirilmesine yönelik açıklamalarda bulundu. Bölgenin terörle değil turizm ve kültürle anılması için gereken yatırım imkanlarını bölgeye sevk edeceklerini dile getiren Bakan Günay, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin turizmde kalkınması, kültür turizminden gelir elde etmesi için barışa ihtiyacı olduğunu söyledi.

 

Bakanlığının bir aylık döneminde bölgeye ikinci kez geldiğini hatırlatan Günay, çalışmaları izlemek için daha sık geleceğini belirtti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok güzel bir coğrafya, güzel ve önemli tarihsel ve arkeolojik buluntular olduğunu herkese anlatmaya çalışacaklarını dile getiren Bakan Günay, "Türkiye'nin tanıtım kampanyaları yapılırken bu bölgeyi ihmal etmeyeceğiz. Önce Türkiye'ye sonra dünyaya burada çok güzel bir coğrafya olduğunu tarihsel yapıtlar bulunduğunu anlatmaya çalışacağım. Bölgenin barışa ihtiyacı var. Halkın topyekun kalkınma seferberliğinde bize yardımcı olmalarına ihtiyacımız var. Vatandaşlarımız bu duyarlılıkta. Bunu daha yüksek bir sesle ifade edersek sanıyorum dayanışma içinde daha güzel sonuçlar elde ederiz. Bakanlık olarak bölgeye ilgimizi hiç esirgemeyeceğiz. Yatırım imkanlarını bölgeye sevk edeceğiz. Bu bölgenin turizmde kalkınması, kültür turizminden gelir elde etmesi için barışa ihtiyacı var. Turizmin kültür turizmin önemi herkes tarafından ifade ediliyor. Buna çok sevindim. Doğu ve Güneydoğu'da bir sıkıntımız Allah'a şükür yoktur. Türkiye ve dünyanın her tarafından insanlarımız gelebilirler." dedi.

 

Kaynakların turizm ve kültür alanlarına kaydırabilmesi halinde bir rahatlama barış ve demokrasi ortamının gelişeceğini kaydeden Günay, ülke enerjisinin kendi içimizdeki sıkıntılara harcanmaması gerektiğini vurguladı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gelecek turistlerin bölgedeki otellerin güzelliğini ve otantik özelliğini başka yerde bulamayacaklarına dikkat çeken Günay, "Belediye başkanlarımızın temizlik konusunda çok gayretli olması gerekiyor. Yani biz bölgeye hangi yatırımı yaparsak yapalım eğer sokaklarımız ve esnafımız yeterince temiz değilse gayretimiz, kampanyalarımız, restorasyon çalışmalarımız boşa gider. Esnafımız bu konuda bize yardımcı olacak. Kimse çöpünü yere atmayacak. Turizm temizlikten başlar. Buraya gelenler önce temiz bir mekan bulacak. Halkın bilinçlenmesi gerekiyor. Bu konuda herkesten yardım bekliyorum." diye konuştu.

 

Hasankeyf konusunda sivil toplum kuruluşlarınca gösterilen hassasiyete de değinen Bakan Günay, aynı hassasiyetin başka konularda da gösterilmesi gerektiğini söyledi. "Hasankeyf'te bir tek taş kaybolmayacak, sadece başka platforma taşınacak." diyen Günay, "Hasankeyf'le ilgili duyarlılık gösteren sivil toplum kuruluşlarına çok teşekkür ediyorum ama aynı hassasiyeti Nemrut, Mardin'in oya gibi işlenmiş taş yapıları, Diyarbakır'ın bir barış kenti olması ve Diyarbakır'ın tanıtılması için göstermelerini rica ediyorum. Türkiye'de hiçbir tarihi varlığın yok olmasını istemeyiz, ancak Türkiye'nin gelişimi için yapılacak başka işler de var. Barajlar da bu alanda ihmal edemeyeceğimiz bir gerçeklik. Kültür Bakanlığı ve DSİ tarafından Hasankeyf'te çok ciddi bir çalışma yapılıyor. Üst şehirdeki hiçbir yapıya dokunulmuyor. Su o seviyeye çıkmayacak. Aşağıdakilerin de tümünü aynen başka yerde kurmak üzere taşıyacağız. Baraj gövde kodu şuan bizim, DSİ ve diğer kurumlarla ortak konuşulan bir konu, ama düşürüleceğini zannetmiyorum." şeklinde konuştu.

 

Bölgede incelemelerde bulunurken birçok konuda TOKİ'ye başvurma ihtiyacı hissettiklerini anlatan Günay, sit alanı ilan edilmiş bazı yerlerde vatandaşların evlerinin bulunduğunu ve kimseyi mağdur etmeden bunlara bir çözüm bulmak için çaba göstereceklerini ifade etti.

 

Daha sonra Vali Hüseyin Avni Mutlu tarafından Bakan Günay'a kilim hediye edildi